PUKO Döngüsü

PUKO Döngüsü

2. Dünya savaşı sonrası Amerika’nın Japonya’ya yardım ve destek sürecinde Amerika’lı ünlü yönetim gurusu Edward Deming tarafından geliştirilmiş bir sistematiktir.

PUKO döngüsü, sürekli iyileştirmeyi her alanda kolayca kullanabilmek adına oluşturulmuş bir çevrimdir. Açılımı Planla – Uygula – Kontrol Et – Önlem Al şeklindedir.

PUKO Döngüsü Aşamaları:

Planla: Puko döngüsünün ilk ve en kritik adımıdır Problemin belirlenmesi, Mevcut durum analizinin yapılması iyileştirilmelerin önerilmesi kimler tarafından, nasıl, nerde, ne zaman, ne kadar sürede yapılacağı kararlaştırılır.
Uygula: Puko döngüsünün ikinci adımıdır. ilk aşamada planlanan faaliyetlerin gerçekleştiği hayata geçtiği aşamadır.Görevlerin yerine getirilmesi ve aşamaların izlenmesi büyük önem taşır.
Kontrol Et: Puko döngüsünün üçüncü adımıdır.Üçüncü aşama olan Kontrol Et bölümünde hedeflere ne kadar ulaşıldığı belirlenir ve sürecin gidişatı, uygulanan faaliyetler kontrol edilir. Süreç uçtan uca takip edilmelidir. Bu aşamada elde ettiğimiz olumsuz veriler Önlem Al bölümü için kaynak oluşturur.
Önlem Al: Puko döngüsünün dördüncü ve son adımıdır. Planlanan faaliyetler ile yapılan uygulamalar arasında ortaya çıkan farklılıkların, sapmaların nedenleri araştırılır ve bunların ortadan kaldırılmasına yönelik faaliyetler başlatılır.

PUKO döngüsünü bir tabloda aşağıdaki gibi özetleyebiliriz;